Finalist 2021

 

Langt utenfor Lyngdal, der han bor, er Knut Eivind Birkeland blitt en svært populær og ettertraktet mann og snekker. At han er en dyktig snekker generelt, er det ifølge massevis av flotte nominasjoner ingen tvil om, men de store «snakkisene» som han står bak, er Tretopphytta og Eventyrslottet.

– Tretopphytta er, som navnet sier, en Øy hytta bygd støtt og fast mellom tre grove furuer på en liten øy i et skogsvann, med nydelig utsikt til himmel og jord, til flora og fauna. Her har Knut Eivind lagt mye av sin sjel og sin lidenskap. øy hytta er komfortabel, men har sol-strøm, utedo og uten innlagt vann, men folk elsker den – kanskje nettopp derfor? Folk kommer i alle fall langveisfra for å oppleve roen og kosen i hytta i tretoppene.

Eventyrslottet – som ble det neste, store byggeventyret – står snart klart for å oppleves. Det gleder Knut Eivind seg stort til. Ikke til å få fokus på seg selv, men til å se alle de glade og spente barna som får oppleve dette spennende slottet som han har planlagt, tegnet og bygget – for det meste på kveldstid. Når vi treffer ham, står terrassebygging igjen, samt at han vil ha en badestamp utenfor slottet, for i motsetning til i øy hytta, så skal det være litt luksusfølelse i Eventyrslottet.

Han håper å kunne åpne i løpet av høsten. Men Knut Eivind er jo også «vanlig» snekker med andre oppgaver, som gjør alt fra grovarbeid til finsnekring, som jo stort sett må gjøres på dagtid, og som han også trives med. Han er takknemlig for at det ble nettopp snekkeryrket han valgte seg tilslutt.

Skulle han bli heltidsbonde, elektriker – eller snekker?

Etter jordbruksskolen og elektrofag, fikk jeg sommerjobb i et byggfirma, og ble etter hvert snekkerlærling der og trivdes veldig godt. Etter lærling perioden fikk jeg tilbud om fast jobb, og siden har jeg aldri sett meg tilbake. Snekkeryrket ble både en jobb og en livsstil for meg, det er så «himla gøy» å lage fine saker for folk, smiler Knut Eivind.

Dessuten synes han at kontakten med folk er noe av det beste med hele jobben. Han er en beskjeden og impulsiv fyr, og beskriver seg selv som “en som har mer mot i brystet enn vett i pannen”. Han er svært glad i å snakke med alle typer mennesker, og blir som regel gode venner med kundene sine. Og han er avslappet til at også influensere eller andre kjendiser vil booke hytte, de møter bonden og snekkeren Knut Eivind uansett hvem de måtte være.

Fritid, da? Vet han hva det er? Ikke nå for tiden …?

Han er “ungkar og spellemann” og det gir heldigvis rom for egne valg og disponering av tid:

– Neiiii … det blir ikke noe særlig med fritid, men denne snekringen og byggingen er jo også hobbyen min, da. Jeg har alltid noe å holde på med! Og så er jeg jo sammen med kompiser og familie, og synes det er veldig hyggelig å bli med på jakt av og til, som regel hare eller rådyr. Det beste med jakten er praten rundt bålet, å grille pølser og kose oss. Jeg er forresten også med i styret i Norsk Misjonssamband.

Når finalist innspurten nå er i gang, er Knut Eivind en nøktern optimist: – Jeg forventer ikke å vinne, men er stolt og fornøyd over å være i godt selskap. Å på denne måten få lov til å vise frem mine snekkerferdighet og prosjekter, synes jeg er veldig stas. Og håndverksbransjen har utvilsomt godt av å få fokus på alt det positive! Sosiale medier er jo topp på den måten: Jo mer det glade budskap blir spredt, jo flere flinke håndverkere får vi i fremtiden! Og de trenger vi!